Sunday, October 30, 2011

Goncalo M. Tavares, all books translated in Serbian in Treći Trg


Gonsalo M. Tavareš, jedan od najznačajnijih i najprevođenijih savremenih pisaca Portugala, još danas, poslednjeg dana sajma knjiga, od 16-18h na štandu Trećeg Trga.

Na desetogodišnjicu njegovog literarnog stvaralaštva izloženo je 13 njegovih dela u 4 izdanja:
Kvart, kolekcija od 10 proznih dela u prevodu Tamine Šop, tt – Biblioteka za svetsku književnost – Proza;
1, izabrane pesme, dvojezično izdanje u prevodu Jasmine Nešković, Trgni se! Poezija! – Biblioteka Beogradskog festivala poezije i knjige;
Jerusalim, roman u u prevodu Jasmine Nešković, Desant – Biblioteka za savremeni roman;
Jedan čovek: Klaus Klamp, roman u u prevodu Tamine Šop, Desant – Biblioteka za savremeni roman.
Gonsalo M. Tavareš je rođen 1970. u Luandi. Piše prozu i poeziju. Prvu knjigu objavljuje 2001. i od tada iz jednog u drugi naslov opravdava atribut „portugalskog Kafke”. Dobitnik je nekih od najvažnijih nagrada na portugalskom jeziku uključujući nagradu “Žoze Saramago” za roman Jerusalim. Godine 2010. za knjigu Aprender a rezar na era da técnica (Naučiti kako se moli u eri tehnike) dobio je nagradu za najbolju knjigu objavljenu u Francuskoj. Sa poslednjom knjigom Uma viajem à ndia (Putovanje u Indiju) osvojio je Nagradu Portugalskog udruženja pisaca/DGLB i Specijalnu nagradu za najbolju knjigu 2010. časopisaLer-Booktailors“. Na Beogradskom festivalu poezije i knjige „Trgni se! Poezija!“ 2009. godine dobio je nagradu za poeziju „Treći Trg“. Blizu trideset naslova je objavljeno u Portugalu i priprema se oko sto devedeset prevoda u četrdeset zemalja.
Portuguese author Goncalo M. Tavares is signing books today on the Treći Trg stand, from 16-18h. It's the last day of the Belgrade Book Fair, don't miss it.

No comments:

Post a Comment