Friday, March 10, 2017

Sabrane pesme, Milan Milišić, KCNS




New cover design for Collected Poems by Milan Milišić.
Dizajn korica za Sabrane pesme Milana Milišića.
Izdavač / Publisher: Kulturni centar Novog Sada, Srbija

Predstavljanje prvog toma Sabrane poezije Milana Milišića, pesnika, pripovedača, dramaturga, esejiste i prevodioca iz Dubrovnika, održaće se u sredu, 29. marta od 19 časova u UK Parobrod. Učesnici na promociji su: Jelena Trpković, slikarka, Tonko Maroević, pesnik, esejista, prof.emeritus iz Zagreba, Alen Bešić,urednik izdanja, pesnik i prevodilac iz Novog Sada, Marjan Čakarević,priređivač izdanja, pesnik,esejista iz Beograda, uz moderiranje Katarine Lazić, urednice književnog programa u Parobrodu.
Reč je prvoj knjizi novopokrenute edicije Kapital, u izdanju Kulturnog centra Novog Sada. Ova edicija ima dvostruku nameru: na jednom mestu, tekstološki precizno, biće objavljena celokupna dela naših savremenih pesnika i pisaca, koja poslednjih godina sve teže postaju dostupna novim generacijama čitalaca. Istovremeno, edicija podrazumeva i pokušaj kanonizacije tih pesnika i pisaca.
U prvom tomu Sabrane poezije Milana Milišića (1941-1991) nalaze se sve pesničke knjige koje je ovaj autor objavio za života, uključujući i poeziju za decu, kao i one knjige koje su bile u velikoj meri ili u potpunosti pripremljene za štampu. Pored toga, u knjizi se nalazi popis svih dostupnih varijanata i verzija pesama iz ovih knjiga, priređen na osnovu uvida u pesnikovu zaostavštinu, koja se čuva u domu pesnikove supruge  Jelene Trpković.

No comments:

Post a Comment