Wednesday, May 9, 2012

44. majska izložba "U škripcu"


Otvaranje 44. majske izložbe za koju sam radila vizuelni identitet i gde učestvujem kao izlagač
Četvrtak, 10. maj 2012. u 19h
Muzej primenjene umetnosti
Vuka Karadžića 18, Beograd


Opening of the big annual 44. May exhibition of The Association of Applied Arts Artists and Designers of Serbia, with this year's topic "In a Tight Spot", for which I did visual identity and participate as one of the exhibitors.
Thursday, May 10th 2012, 7pm
The Museum of Applied Arts, Vuka Karadzica st. 18, Belgrade



Od 10. maja do 31. maja ove godine, u Muzeju primenjenih umetnosti u Beogradu biće postavljena jubilarna, 44. majska izložba recentnih radova članova ULUPUDSa pod ovogodišnjom aktuelnom temom - U škripcu.
Ove godine umetnički savet ULUPUDSa se, na osnovu konkursa, odlučio baš za ovu temu jer je svojevrsna paradigma aktuelne društvene stvarnosti i kao takva predpostavlja odredjene duhovite, kritičke i kreativne izazove. Izložbu će paralelno pratiti i dodatne aktivnosti članova koji su prijavili zanimljiva predavanja, performanse i prezentacije svojih projekata.Uz centralnu izložbu na kojoj će učestvovati ukupno 209 umetnika, biće upriličena i samostalna izložba skulptura, prošlogodišnje dobitnice Velike nagrade, Jasne Dulić Grujić. Total dizajn grafičkih rešenja ovogodišnje izložbe potpisuje dizajnerka Dragana Nikolić. Kustos izložbe je dr Dijana Milašinović-Marić, koja je autor i uvodnog teksta. Sama Majska izložba spada u najobimnije izložbe našeg savremenog stvaralaštva iz oblasti primenjenih umetnosti i aktuelni je presek žive umetničke i kulturne scene u Srbiji.
Već duži niz godina, ova značajna manifestacija nalazi gostoprimstvo u Muzeju primenjene umetnosti, gde se održavaju i prateći programi. Naime, osim revijalnog pregleda recentnih radova naših umetnika, za koje se opredelio žiri na osnovu konkursa, u Galeriji Žad / donji nivo / u vreme trajanja izložbe održaće se veoma zanimljiv prateći program, kao što su prezentacije ličnih umetničkih projekata, edukativne radionice, okrugli stolovi, kritička predavanja...Tako ćemo imati eksluzivnu priliku da se upoznamo sa novim prepisom Miroslavljevog jevandjelja, jedinstvenim poduhvatom kaligrafa-prepisivača Svetozara Pajića Dijaka. Takodje, bićemo u situaciji da se sretnemo sa neumornim i vrsnim fotografom Dragoljubom Zamurovićem, koji će neposredno obrazlagati svoj najnoviji foto projekat, potpuno nekomercijalan a vezan za Beograd. Arhitekta Vladimir Lovrić, će nas informisati o eko arhitekturi, umetnosti i dizajnu. Zanimljivo će biti i zvučno i multimedijalno predstavljanje Anele Takač, magistra umetnosti koja nam stiže iz Londona. Istoričarka umetnosti Mirjana Bajić, održaće predavanje i interaktivnu diskusiju na temu brendiranja. Jedan od devet pratećih programa biće i izložba In memoriam, posvećena liku i delu prerano preminule dizajnerke Dragoslave Beke Punišić.
O većoj medijskoj prisutnosti, pobrinuće se istoričarka umetnosti Svetlana Jovičić, tokom svih dana trajanja manifestacije. Uz ovih 9. pratećih programa, Majska izložba je uključena i u Noć muzeja, 19. maja.

No comments:

Post a Comment