Monday, April 21, 2008

Bijenale minijature u Gornjem Milanovcu


ДЕВЕТИ МЕЂУНАРОДНИ БИЈЕНАЛЕ УМЕТНОСТИ МИНИЈАТУРЕ

Минијатура је кроз векове имала свој необичан и доследан пут у уметности и уметничком изражавању. Данас она живи у оквирима домаћих и међународних изложби минијатура. Једна од најпрестижнијих и најрепрезентативнијих манифестација овог типа је Међународни бијенале уметности минијатуре у Горњем Милановцу, у организацији Културног центра, који се ове године одржава девети пут.
Међународни бијенале уметности минијатуре је основан 1989. године у Горњем Милановцу, на иницијативу неколицине ентузијаста који су се са овим типом манифестације упознали учествујући на сличним изложбама у свету. Од стидљивих почетака и херметичности, Бијенале је прерастао у озбиљну међународну манифестацију, отворену за све нове идеје и изразе у уметничком представљању. Идеја о децентарализацији уметности је учинила да Горњи Милановац и Бијенале буду у самом врху уметничких дешавања. Смисао децентрализације уметности није само њена сеоба у „унутрашњост“, већ и проналажење одређеног модела који ће најбоље да кореспондира са местом и потребама грађанства. У овом случају, специфична дисциплина уметности минијатуре нашла је своје упориште у средини, промовисала град Горњи Милановац, учинивши га познатим и у међународним оквирима. Почетак је био тежак, али се манифестација веома брзо позиционирала, институционализовала и развијала у складу са новим токовима у уметности.
Сваки следећи Бијенале је уводио неку значајну новину која га је подизала на виши степен и постављала у раван са другим међународним манифестацијама.

Новина је и у томе што је проширена листа излагачких категорија. Поред већ постојећих – сликарства, графике, скулптуре, цртежа, фотографије, интермедија, примењене уметности, у складу са новим уметничким трендовима, Савет је желео да се на Деветом међународном бијеналу уметности минијатуре свакако појаве и видео радови, као посебна област уметничког израза.
С друге стране, одлучено је да се, у складу са традицијом и многоструким хтењима одређене групе уметника, издвоји засебна категорија сакралне уметности.
На Девети међународни бијенале уметности минијатуре пријавило се 915 уметника који су послали 1707 радова, из 37 земаља света. Од тога је Селекциони жири одабрао 944 радa који ће бити изложени, од 586 аутора.
Драгана Палавестра


НАГРАДЕ (neki od nagradjenih, prim.blog)Grand-Prix
Аница Вучетић (Србија)
Уочавање, видео


Прва награда за графику
Раду Бурјак (Румунија)
На продају I

Прва награда за скулптуру
ИЛА (Аустрија)
Камиле

Прва награда за цртеж
Хана Рајковић (Србија)
58oС

Прва награда за сакралну уметност
Зорка Стевановић (Србија)
Откровење Јованово

Прва награда за интермедиј
Вана Урошевић (Македонија)
Алхемијска кутија

preuzeto sa sajta www.gmbiennial.com
Izložba je otvorena 20. aprila i trajaće dva meseca.

KULTURNI CENTAR - MODERNA GALERIJA
Trg Kneza Mihaila 1, Gornji Milanovac, Srbija

izmedju ostalih, u kategoriji crtež izložena su moja dva rada, a evo jednog...
ODJEK


No comments:

Post a Comment