Wednesday, June 3, 2009

Beogradska nedelja dizajna 09 | Belgrade Design Week 09


ČETVRTA BEOGRADSKA NEDELJA DIZAJNA ODRŽANA 25. DO 31. MAJA


Četvrta Beogradska nedelja dizajna održana je od 25. do 31. maja u zgradi bivše robne kuće Kluz, u Masarikovoj ulici.


Ovogodišnja Beogradska nedelja dizajna je na trodnevnoj biznis-edukativnoj konferenciji pod nazivom Speed2 predstavila više od dvadeset istaknutih svetskih stručnjaka iz oblasti dizajna, brendinga, marketinga, komunikacija. Posetioci su bili u prilici da slušaju predavanja i uče od lidera kao što su Tony Chambers, glavni urednik britanskog magazina «Wallpaper», Rasmus Ibfelt, direktor poznatog brending studija iz Danske «e-Types», Branko Lukić, naš dizajner poznat po dizajnu flaše Voda Voda, Simon Jacomet iz kompanije «Zai Ski», Jurgen Majer, jedan od najpoznatijih nemačkih arhitekata, direktori brending i marketing studija «Poke» i «Airside» iz Londona koji rade kampanje za neke od najpoznatijih svetskih kompanija, Piter Bonen, direktor danske kompanije «Muuto» koja okuplja talentovane mlade dizajnere iz skandinavskih država. Kompanija Muuto je i dobitnik Beogradskog dizajn granprija za ovu godinu koji je dodeljen na svečanom zatvaranju Beogradske nedelje dizajna 2009.


Posetioci Beogradsek nedelje dizajna su bili u prilici da uz slobodan ulaz posete i prvi «dizajnPark», sajam kreativnih industrija, koji je organizovan na 5000 kvadratnih metara zgrade Kluz. Prvi dizajnPark je okupio renomirane izlagače iz raznih oblasti ali sa dizajnom kao kljunčom karakteristikom delovanja. Neki od ovogodišnjih izlagača bili su Od Do design, Centar bele tehnike, Norman Copenhagen, Sisterlogic, Radio-televizija B92 koja je u okviru dizajnParka obeležila dvadeset godina postojanja, Simpo, Eurosalon, Muuto, Zepter, Sky music, McCann Erickson i Strawberry marketing agencije, distributeri dizajniranog nameštaja kao što su Nitea, Quantum i Showroom.


Tokom četvrte Beogradske nedelje dizajna predstavljeno je i nekoliko vrhunskih izložbi: Italian Way of Seating, koju je organizovao Italijanski institut za spoljnu trgovinu, Access to All, organizovana u saradnji sa British Council-om, Golden Age, izložba kompanije Zepter, kao i Muuto i Norman Copenhagen izložbe. Turistička organizacija Srbije predstavila je na Nedelji dizajna svoj novi Turistički vodič za mlade. Predatavljeni su i pobednički radovi konkursa Blue Sky Brief koji su organizovale kompanija JAT Airways i Beogradska nedelja dizajna. Dodeljene su i nagrade pobednicima konkursa Sitting Green koji je pokrenut u saradnji sa USAID Projektom za razvoj konkurentnosti u Srbiji. Za male grupe najtalentovanijih mladih dizajnera iz Srbije, kompanije Roche i JAT organizovale su i posebne tematske radionice koje su vodili naši istaknuti dizajneri Saša Vidaković i Branko Lukić.


U okviru pratećeg programa posetioci Nedelje dizajna uživali su i u koncertima Federica Aubela, španskog benda Cineplexx i Fred Dikina iz sastava Lemon Jelly. Tokom šest dana Beogradske nedelje dizajna organizovana je i prva MTV žurka u Srbiji sa specijalnim gostom Rob Garzom iz Thievery Corporation.





Normann Copenhagen - Grass vase


iako u isto vreme, uspela sam da pored 'našeg' festivala posetim i BDW09, i najviše mi se dopala čuvena sofa Usne, koju je dizajnirao Franko Odrito sedamdesetih godina prošlog veka u okviru izložbe Italian Way of Sitting. (Tako predivna crvena...)

I Normann Copenhagen!


although at the same time, I managed to visit also and BDW09, beside BPBF, and liked the most the famous Lip Sofa, designed by Franco Audrito in the '70, I think. (So beautiful radiant red...)

And Normann Copenhagen!


No comments:

Post a Comment