Thursday, November 4, 2010

Milorad Pavić, Unikat / Milorad Pavic, Unique item

Milorad Pavic Unique Item

Milorad Pavic Blue Book

Divne vesti !!!
Zahvaljujući gospođi Jasmini Mihajlović, dobila sam priliku da radim korice za knjige Milorada Pavića na engleskom jeziku koje se pojavljuju u elektronskom izdanju u Kindl prodavnici na sajtu amazon.com. Pavić je prvi srpski pisac čiji su se naslovi našli u ovoj e-biblioteci od preko 490.000 naslova.
Kindl čitač je lakši od mobilnog telefona, u njega može stati oko 35.000 knjiga, bežično učitavanje pojedinačnih naslova traje oko jedan minut, jednostavan je za rukovanje, ima opciju menjanja tipa slova i njihove veličine, ekran nema refleksiju, a cela sprava je debljine 3mm i veličine srednje knjige.

evo i linkova:::

Unique Item - delta novel

Blue Book - a hundred endings of Unique Item

Knjiga Unikat (Unique Item) je pisana u vidu romana delte. Ljubavni roman protkan detektivskom pričom koja se grana u sto rukavaca i vodi ka sto različitih ishodišta. Svaki čitalac bira svoju ličnu verziju romana i svoj posebni svršetak priče. I svako ima unikat!
Knjiga Plava sveska (Blue Book) je knjiga sto završetaka romana.

Čini mi se da isto tako postoji više od milion načina na koji se može raditi dizajn knjiga Milorada Pavića.
Ovog puta razmišljala sam o tome koliko je on koristio mogućnosti informatičkih tehnologija u književne svrhe, i zato kolaž, spoj starih crteža androgina i klupka kablova, detalji matičnih ploča i delte velikih reka...
i simbolični ulaz u veliku reku amazon sa romanom deltom :)

Takođe, pozvala sam i Maju Jovanović, prijateljicu i sjajnu ilustratorku da napravimo nekoliko predloga i evo njenih rešenja, a ja sam tu samo (diskretno) učestvovala u tipografiji, i nadamo se da će se ove knjige pojaviti uskoro u štampanom izdanju.

(Hvala i Dejanu Matiću koji je udesio ovaj neverovatan splet okolnosti :)

Još iznenađenja sledi... ;)





Wonderful news!!!
Thanks to Mrs. Jasmina Mihajlovic I had an opportunity to work on the covers for books by Milorad Pavic, that can be found on Kindle store on amazon.com. Milorad Pavic is the first Serbian author ever published in Kindle editions, with over a 490.000 titles.

Here are the links:::

Unique Item - delta novel

Blue Book - a hundred endings of Unique Item

The Unique Item is a delta novel, a love story with a bit of detective touch, that branches into hundred armbands and has hundred endings. And everyone gets a Unique Item!
The Blue Book is a book of hundred endings.

I think that there are also more than a million ways that the covers for Pavic's books can be designed.
This time I thought about how he used informatic technologies for literature, and that's why collage, combining old drawings of androgynes, bundle of wires, cables, details of motherboards, and deltas of great rivers...
and a symbolic entering the big river amazon with the delta novel :)

Also, I have invited Maja Jovanovic, a friend, and a great illustrator to collaborate on a few comps. Down here's her work, and I've done typography. And hopefully, this design will be soon on printed books.

(thanks to Dejan Matić who made all this possible :)

More surprises yet to come... ;)













1 comment:

  1. Zelim i ja posebno da se zahvalim Dragani na ovom lepom pozivu,na odlicnom romanu i inspiraciji koja je pokrenula jedan interesantan niz novih ideja,jedan lep zacetak moguce saradnje...jedan mocan pokretac raznih tajni koje se kriju u meni!
    zadovoljstvo je moje..
    Maja Jovanovic Majolinica

    ReplyDelete